• Paket (Flyg + Hotell)
Från
Till
Avresa
Vänligen välj
Nätter
Vänligen välj
Vuxen
Barn
Nord-Cypern

 

 
Ca 70 km söder om Turkiets Medelhavskust ligger Cypern. Här kan du uppleva vacker natur, fantastiska stränder och ett behagligt klimat året runt.
 
Den turkiska delen av Cypern har sedan 1983 fungerat som en självständig stat. Det officiella namnet är "den turkiska republiken på norra Cypern", men staten erkänns formellt endast av Turkiet. Här bor ungefär 300,000 av Cyperns totala invånare på cirka 800.000. Huvudstaden är Nicosia - på turkiska Lefkosia - som idag är uppdelad i två: En grekisk del och en turkisk del.
Cypern har en lång och tumultartad historia och både romarna, bysantinerna, Kristna korsfarare och ottomanerna har satt sin prägel på ön. Än idag finns det fortfarande ett stort utbud av både kyrkor, kloster och moskéer. Överallt på ön möts du av lummiga trädgårdar och apelsin och citronlundar.
 
Den mysiga hamnstaden Kyrenia - Girne på turkiska - är definitivt värt ett besök. Hamnen är ett gammalt slott, som är byggd i både venetianska och bysantinsk stil. Här arrangeras en särskild avdelning för ett handelsfartyg som gick på grund ett par tusen år sedan. Fartyget hittades 1965 utanför Kyrenias kust av en fiskare och därefter har arkeologer återskapat så mycket av fartyget som möjligt. I utkanten av Kyrenia - på toppen av ett berg - är St. Hilarion Castle, som ursprungligen byggdes som ett kloster, och som enligt uppgift inspirerade Walt Disney för Snövits slott.
 
Trots att norra Cypern för många har varit en populär destination för engelska, tyska och holländska turister, står ön fortfarande relativt orörd jämfört med de flesta andra turistmål. Det är fortfarande möjligt att hitta små, lokala samhällen. Gillar du att vandra, är norra Cypern ett bra val av destination.
 
Fakta om norra Cypern:
Flygtid: Beräknad flygtid från Köpenhamn till Istanbul 3 timmar 10 min. Från Istanbul till norra Cypern 1 timme 30 minuter.
 
Transfer: Från Ercan flygplatsen till det första hotellet i Kyrenia tar det ca 45 min och det första hotellet i Famagusta ca 40 min. Transfern sker med vår lokala agent. Det kan hända att det finns en guide på bussen som i sådana fall ger information till gästerna på flygplatsen strax innan bussen går till din destination.
 
Pass och visum: Svenska medborgare behöver inte visum till Turkiet. Dock måste passet vara giltigt i 6 månader efter återresan. Är du medborgare i ett annat land bör du kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm.Tlf 08 230 840 41
 
Tidsskillnad: + 1 timme
 
Land: Ring +90 följt av telefonnumret
 
Vaccination: Kontakta din läkare eller vaccinationsmottagning.
 
Invånare: Norra Cypern har runt 300.000 invånare. Det bor runt 55.000 i Kyrenia och ca 40.000 i Famagusta.
 
Matpriser: Det genomsnittliga priset för en tvårätters middag går på ca 150 kr per person. En öl kostar ca 25 kr.
 
Priserna i allmänhet: I butiken: 1 liter vatten om 5: -, burkläsk (33 cl) om 6: -, vitt bröd ca 3: -, chips 200g ca. 15: -
 
Stränder: Sand, sten och stenstränder. Vid Famagusta finns en av öns bästa stränder och det finns goda möjligheter för snorkling och dykning
 
Nattliv: Bra utbud av restauranger, barer och kaféer med god mat till bra priser i Kyrenia och Famagusta. I Kyrenia finns ett antal butiker med allt från mode till lokala hantverk.
 
Aktiviteter: vandring, vattensporter, dykning etc. Många större hotell har sina egen kasino. Dessa besöks mycket av turkiska turister.
 
Pengar: Kortbetalning accepteras i begränsad omfattning. Bankomater accepterar de flesta kort. Växla endast kontanter på banken eller på auktoriserade växlingskontor.
 
Trafik: Var medveten om att köra på vänster sida av vägen!
 
Ramadan och Bayram: Den 26 maj, 2017 start av den muslimska fastemånaden Ramadan. Under denna period har myndigheter och banker begränsade öppettider. Ramadam avslutas med 4 helgdagar (25 till 28 juni 2017).
 
Observera att vi inte erbjuder skandinavisk guideservis på denna destination. Våran lokala samarbetspartner TOURPLUS kommer vara tillgängliga vid ankomsten och finnas kontaktbara på följande telefonnummer:
Tlf +90 533 870 8423, +90 533 870 8426, +90 533870 8429
 
Jan 16°c
Feb 14°c
Mar 16°c
Apr 21°c
Maj 25°c
Jun 28°c
Jul 30°c
Aug 33°c
Sep 30°c
Okt 26°c
Nov 22°c
Dec 18°c