• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 0201202811


Pass, pengar, munskydd - säkerhet på resan till Turkiet och andra destinationer


Världen ser lite annorlunda ut och på många platser skall man bära munskydd när man åker tåg eller buss - och när man flyger. Vi vet inte när vi får flyga till Turkiet och våra andra destinationer igen. Det bestämmer UD och regeringen. Men vi hoppas och tror att situationen kommer vara annorlunda om ett tag, antingen senare i höst eller nästa år. Det är därför vi erbjuder och säljer resor med avresa nästa år redan nu.


Hotellen i Turkiet kontrolleras och certificeras och listan med krav är omfattande


Alla hotell i Turkiet med över 50 rum måste varje månad gå igenom en lång lista med krav och frågor från de turkiska hälsovårdsmyndigheterna för att kunna få ett certifikat eller intyg. Det heter Safe Tourism Certificate. Hotell med under 50 rum har inga formella krav på sig att genomföra kontrollen, men de flesta gör det i alla fall. 

Listan med frågor och krav har över 150 punkter som skall besvaras eller kontrolleras inom områden som mathantering, hygien, rutiner, ansvarsområden och egenkontroller. Du kan se listan här och vi har dessutom tagit en kopia av ett intyg så du kan se hur det ska se ut längre ner på denna sida. Intyget eller certifikatet skall placeras vid hotellets huvudingång så att man som gäst tydligt skall kunna se det. Det finns också en QR-kod på som man kan scanna med mobilen för att kunna läsa hur den senaste inspektionen och kontrollen av hotellet gick.


Kommer jag uppleva nya regler under min resa? Något speciellt man ska tänka på?


Ja. Du kommer uppleva nya rutiner redan när du checkar in på flygplatsen och när du går ombord i flyget. Man gör det i mindre grupper, med längre avstånd mellan passagerarna i gaten och kabinen kommer vara extra noggrant rengjord. Man har dragit ner på serveringen av mat och dryck. Man kommer att placera passagerarna så långt från varandra som möjligt. Du kommer uppleva samma sak när du har landat och sätter dig i vår transferbuss: massor av handsprit, utluftning och så långa avstånd som möjligt mellan passagerarna. I Turkiet gäller samma förhållningsregler som i Sverige: tvätta händerna, håll avstånd, använd ditt sunda förnuft. De turkiska myndigheterna har arbetat resolut och målmedvetet är vår uppfattning.

I Turkiet skall man ha munskydd på när man besöker en butik, handlar mat eller åker med buss eller taxi. Man behöver dock inte ha munskydd på när man går ute på stan eller ligger och solar vid poolen eller på stranden. De flesta restauranger och barer är öppna, men med olika restriktioner som färre gäster, munskydd när man står i en bar och så vidare. All Inclusive på hotellen har bytt skepnad och är nu oftast i form av enskild servering vid bordet eller att man hämtar sin mat hos kocken en efter en. Men det är fortfarande All Inclusive - bara utan buffé.


Reseförsäkring rekommenderas. Så var det också före Corona.


Om du måste resa hem snabbt eller behöver hjälp eller vård är det alltid en bra idé att vara försäkrad. Antingen för att UD byter status på destinationen och du helst skall resa hem så snabbt du kan eller om du själv är sjuk och vill hem. Många av våra gäster har redan ett bra försäkringsskydd genom sin hemförsäkring. Andra har det som en del av sitt kreditkort. Om du inte har en bra reseförsäkring kan du beställa den när du bokar din resa hos oss. Corona har inte ändrat på att ett bra reseskydd är en viktig del av din trygghet på resan till Turkiet. Så var det också före Corona.