• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150

 


På Kreta kan du i princip njuta av sol och värme nästan hela året. Kreta är en stor ö: ungefär lika stor som om du lade ihop Gotland och Öland och gångade med två! Från trevliga semesterorten Kissamos i väst till exotiska Vaistranden i öst är det ungefär 325 kilometer att köra längs kusten. De flesta turister väljer de fina stränderna och de välkomnande semesterorterna som ligger väster om charmerande Chania (Platanias, Agia Marina, Gerani osv.) men också lite längre österut vid Heraklion finner du bra semestermöjligheter och mycket fina stränder. Ett ganska nytt områder för turister är ännu längre österut vid Sitia. Överallt på Kreta hittar du bra hotell i alla prisklasser, god mat och dryck och massor av saker att titta på och uppleva. En av Kretas största turistattraktioner är det antika palatset Knossos, byggt under bronsåldern och omgärdat av mystik och många myter!

Stränder och vattenland
Det finns massor av fina stränder på Kreta! Väster om Chania ligger några av de mest kända, och öster om Heraklion ligger andre populära stränder på Kreta. Kretas kanske mest berömda strand heter
Elafonissi - den ligger inte långt från många av våra hotell på västliga Kreta. Stranden kallas ofta för Kretas svar på Maldiverna! Längst söderut på Kretas östkust ligger den lilla semesterorten Makrigialos med några av de bästa stränderna på ön. Vid Vai (också östkreta) ligger Europas enda palmstrand. Läs vår stora guide till de bästa stränderna på västra Kreta här

Shopping
Shopping på Kreta betyder ungefär det samma som på andra grekiska öar, det vill säga souvenirer, kanske en T-shirt eller några smycken. Eller så tar du kanske lite lokalproducerad honung, goda oliver eller en god flaska vin med hem?


Restauranger och underhållning
Nästan alla hotell har en restaurang och många erbjuder halv- eller helpension. All Inclusive är inte så vanligt på Kreta, förutom på en del större resorthotell som ofta ägs av större utländska researrangörer. Det finns diskotek och nattklubbar vid de större semesterorterna och förstås också inne i de större städerna som Chania och Heraklion.


Fakta om Kreta: 

Flygtid : Från Arlanda tar det ungefär 4 timmar och 10 minutter att flyga till Chania. Från Köpenhamn kan du räkna med ungefär en halvtimme kortare.

Transfer: Från flygplatsen i Chania kan du räkna med mellan 45 minuter och en timme, beroende på trafik, till de populära semesterorterna väster om Chania. Till det första hotellet i Rethymnon tar det ca. 1 timme och 30 minuter och till Heraklion ca. 2 timmar. Transfern sker med Mixx Travels personal eller med vår lokala agent. Det kan hända att det inte finns någon guide på bussen. I sådana tillfällen ges information till gästerna på flygplatsen strax innan bussen avgår till destinationen.


Pass och visum:  Kreta är en del av Grekland och därför också EU, så visum behövs inte. 

Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme. 

Telefon: Ring +30 för att ringa till ett telefonnummer på Kreta. För att ringa till Sverige slår du +46 före numret.

Vaccinationer:  Vanliga vaccinationer för turistresor till medelhavsområdet, inga speciella vaccinationskrav. Prata eventuellt med din läkare om du har frågor.

Invånare: Kreta har ungefär 650 000 invånare. 150 000 av dom bor i eller vid Chania. På sommaren kan invånartalet fördubblas.

Priser äte ute: Räkna med kanske 150:- för en vanlig middag med 2 rätter ute på restaurang. En öl kostar 25-30:-.

Priser i butik: 1 liter vatten 7:- en burk läsk 5:- ett bröd 5:- en påse chips 200 gram 10:-

Stränder: De flesta större hotell har egna stränder. Se stränder som är öppna för alla har inte lika många faciliteter, men är generellt bra och väl underhållna.

Kvällsaktiviteter: Diskotek, nattklubbar och barer vid alla större semesterorter och i de större städerna.

Aktiviteter: Strandaktiviteter, vattenaktiviteter, dykning, snorkling, tennis, jogging, vandring.

Pengar: Kreditkort fungerar bra nästan överallt. Lätt att ta ut pengar från bankomater. Men ha gärna lite kontanter i fickan i alla fall till bussbiljetter, taxi och mindre inköp. Växla kanske in några euro redan hemifrån.

Helgdagar 2024

 

Nyårsdagen: 1 januari

Trettondagen: 6 januari

Nationaldagen: 25 mars

Långfredag: 3 maj

Påsk: 5.-6. maj

1 Maj: 1 maj

Pingst: 23 juni

Jungfru Marias himmelsfärd: 15 augusti

Ochi –dagen (nej dagen): 28 oktober

Jul: 25 december - 26 december


Vädret:


Jan Feb Mar Apr Maj Jun
15°c 16°c 17°c 20°c 24°c 27°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
29°c 29°c 26°c 23°c 20°c 17°c