• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150


Var ligger de bästa stränderna på Kreta?


Kreta är en mycket stor ö och är nästan som ett land i sig självt. Från väst till öst är det över 300 km. Det finns hundratals av stränder eller i varje fall möjligheter för att bada. Havet är aldrig långt borta, eftersom alla vägar på Kreta leder dig till havet. Kreta är en fin semesterö med ett bra klimat, som har fångat våra hjärtan sedan en tid tillbaka. Våren startar tidigt och i november kan temperaturen vara över 20 grader i luften. När du reser med Mixx Travel så kommer du troligtvis bo på ett hotell eller ett lägenhetshotell i området väster om Chania. Här ligger några av Kretas mest kända turistdestinationer och semesteranläggningar -längs med kusten i semesterorter som Gerani, Agia Marina, Platanias och Agio Apostoli. De flesta av dessa stränder är behagligt grunda i vattnet, så här kan små barn själv njuta sanden och i vattnet utan problem. Där finns dock några ställen som det kan vara strömt i vattnet och revhål kan förekomma, så barn måste naturligtvis alltid hållas under uppsikt - oavsett om de kan simma eller inte. Hitta det perfekta hotellet på Kreta här

Stränder väster om Chania 


Stranden i Agia Marina är känd för sin höga puls och de många strandbarer som ligger här. Här är det aktiviteter från tidig morgon till sen kväll och ljudnivån kan vara hög. Men själva stranden är ganska utmärkt. Detsamma gäller för grannstranden Platanias Beach men som skiljer sig endast med att den känns mer stillsam. Stranden vid sidan om denna heter Gerani, också här finner du utmärkta förhållanden och alla de faciliteter som ska finnas här. Så som: solsängar, parasoll, möjligheter för att köpa en bit mat och dricka samt vattensports aktiviteter. Stranden vid Agio Apostoli heter Glaros, en lite mindre strand, endast 800 meter lång och mycket populär bland lokalborna under helgerna. Vid sidan om finner du stranden Kalamaki. Den stranden rekommenderar vi inte – den ligger mycket nära vägen och den är inte speciellt trevlig. Där Chaniakusten slutar i väst, finner du denna fina strand – Kolymbari. Den är bäst anpassad för vuxna besökare, då den består av småsten. Stranden är 3 kilometer lång och fridfull med inte så många faciliteter. Om du fortsätter ännu längre västerut, så hamnar du till sist i den trevliga stora småstaden Kissamos. Här ligger också en strand med småsten och en del strand med sand. Den mest kända delen av stranden heter Mavro Molos. Vill du veta mera om Kreta? Använd vår miniguide. 

Fler stränder på västra Kreta


En av de absolut mest kända och absolut värt att köra till eller ta en busstur till är Balosstranden. Balosstranden är en vit sandstrand och med turkost vatten och har en lagun. Ta bussen till Kissamos och hoppa på båt/vattentaxi till Balos. Vattnet här är alltid lite varmare och den lilla ön Gramvousa skyddar lagunen från starka vindar. Ett helt magiskt ställe!  Längst ut på Kretas nordvästligaste hörn hittar du Falassarna, som är en annan strand värd att besöka och som vi rekommenderar. En lång, fredlig strand med underbara solnedgångar som man kan se här. Stranden ligger cirka en timme med bil från Chania eller cirka 45 minuter från t.ex. Agia Marina.   Kretas nog absolut finaste och mest kända strandområde, skulle vi säga är Elafonissi. Från Chania stad är det 65 km med bil och vägen dit går längs med smala och slingriga vägar, men det är helt klart värt det! För när man kommer dit så möts man av den rosa stranden. Den är rosa, eftersom den består av krossade snäckskal. Elafonissi är egentligen en liten ö, men du kan lätt vada ut till den i det grunda vattnet. Du kan också snorkla eller dyka i området.


Ännu fler stränder på västkreta


Vid klostret Moni Preveli på Kretas sydvästkust finner du denna pärla till strand vid namn Preveli. Här slappnar du av och njuter av stranden i dess vackra miljöer.  Naturen här runtomkring är bedårande fin och bjuder på bland annat några små vattenfall. Inte långt från Matala hittar du två utmärkta stränder: Kommos Beach och Sarantari. Observera att delar av stranden här är reserverade för naturister. På Kretas södra kust och cirka en och en halv timme med bil från Chania ligger en av Kretas mest charmiga städer: Paleochora. Här är två bra stränder - en sandstrand och en strand med stenar. Och om detta inte räcker kan du också prova en av de närliggande stränderna Gianiskari, Anidri, Krios eller Grameno. Ta en dagstur från Chanias kust här, du kommer inte bli besviken. Stämningen är avslappnad och kanske lite mer lokal end norrut längs Chanias kust. Det finns duschar, parasoller och möjlighet att hyra en solstol. På södra kusten ligger en av Kretas mest "ursprungliga" stränder utan många faciliteter, den fina stranden Sougia. Det finns några duschar och kaféer i närheten.