• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150

När du letar efter ett lugnt semestermål utan liv och rörelse runt omkring dig är det avslappnade och fridfulla Maleme något för dig. Maleme ligger i en fantastisk miljö i den västra delen av Kreta med frodiga dalar, olivlundar och bergslandskap. Det gör Maleme till en idealisk destination för naturvandringar och för att njuta av det vackra landskapet.

Malemes militärhistoria lockar många historieintresserade och turister med intresse för militärhistoria Området omfattar Malemes flygfält, som var en strategisk bas för den tyska invasionen av Kreta 1941, och den tyska kyrkogården (Deutscher Soldatenfriedhof Maleme) nära byn Maleme, som är tillägnad de tyska soldater som förlorade sina liv i striderna vid Maleme. Även om kyrkogården är de tyska soldaternas begravningsplats är den öppen för besökare från hela världen som vill lära sig mer om ön Kretas historia under andra världskriget.

På strandpromenaden i Maleme kan du ta promenader, beundra havsutsikten och uppleva den lokala atmosfären. Om du vill ha mer motion kan du vandra från Maleme till Platanias. Längs vägen passerar du olivlundar, pinjeskogar och små byar. I Platanias finns det gott om faciliteter för vandrare, bland annat restauranger, kaféer och butiker där du kan vila och tanka upp innan du återvänder. Från Maleme till Platanias är det cirka 6 kilometer.


Stranden i Maleme


Maleme-stranden är en del av en 16 kilometer lång strandsträcka som sträcker sig från Chania till byn Kolymbar. Stranden erbjuder alla faciliteter du behöver för en trevlig dag på stranden. Stranden består till hälften av sand och till hälften av småsten och har kristallklart, lugnt vatten. Stranden omges av en strandpromenad som inbjuder till romantiska kvällspromenader. Du kan njuta av det fantastiska landskapet och utforska de många strandrestaurangerna, tavernorna och barerna där du kan njuta av en drink eller en utsökt kretensisk måltid tillagad med lokala ingredienser.Shopping i Maleme


Den lilla byn Maleme erbjuder ett antal tjänster som ett bageri, ett apotek, en bensinstation och några tavernor, souvenirbutiker och minimarknader.

I Maleme bör du särskilt kolla in de lokala företagen som producerar traditionella produkter. Apostolakis Handmade Ceramics erbjuder en unik möjlighet att upptäcka lokal konst och kultur. Det är ett familjeföretag som specialiserar sig på handgjorda keramikprodukter. Verkstadens grundare, Costas Apostolakis, fick undervisning av sin far och farfar och har tillverkat sin egen keramik sedan han var åtta år gammal. Verkstaden tillverkar ett brett sortiment av keramikprodukter, bland annat porslin, prydnadsföremål och köksredskap. Alla produkter är miljövänliga, giftfria och tillverkade för att hålla länge.

 På Centre Stalo's Shop hittar du handgjorda lädervaror, keramik, träprodukter och vintageföremål, medan familjen Fiskas verkstad tillverkar 100% naturliga, handgjorda veganska tvålar och ansiktskrämer.

Restauranger och nöjen i Maleme


Maleme har flera restauranger och traditionella tavernor. De nyaste och mest eleganta restaurangerna ligger på stranden, men det finns också traditionella restauranger på huvudvägen genom byn. På kvällen kan du njuta av en öl, en drink eller till och med en läcker frappé (grekiskt iskaffe). Om du letar efter en avslappnad strandbar är Menta Beach Bar ett utmärkt val för att njuta av Kretas soliga dagar och atmosfär. Baren är känd för sin avslappnade atmosfär, vänliga service och läckra drinkar.

The Wave Restaurant har serverat kvalitetsmat med traditionella ingredienser sedan 1987. Maten baseras på rena grekiska produkter från lokala producenter och den egna jungfruolivoljan. Restaurangens medelhavs- och särskilt kretensiska kök erbjuder hälsosamma måltider fyllda med viktiga vitaminer och mineraler. Njut av en måltid vid havet i solen eller under fullmånen.

Information om Maleme:

Beräknad flygtid från t.ex. Arlanda: Lite över 4 timmar
Transfer: Från Chania flygplats tar det ca 40 minuter att köra till de mest populära semesterorterna väster om Chania. Detta gäller även för Maleme.
Tidsskillnad: 0 timme
Telefonsamtal: Slå +30 och grekiskt telefonnummer. Om du vill ringa till Sverige, slå +46 och telefonnumret. En eventuell första nolla i numret skall utelämnas.
Vaccinationer: Inga vaccinationer krävs. Kontakta din läkare om du är osäker.
Befolkning: Staden Chania har cirka 150 000 invånare. På sommaren, inklusive turister, har Kreta upp till 1 miljon människor.
Genomsnittspriset för en tvårätters middag är ca 23 euro per person. En öl kostar cirka 3,5 euro och cigaretter cirka 5 euro.
Stränder: De flesta hotell har egna stränder.
Nattliv: Diskotek, klubbar och barer i de största semesterbyarna.
Aktiviteter: Strandaktiviteter, vattensporter, dykning, snorkling, tennis, fotboll, vandring.
Valuta: Kretas valuta är euro. Kreditkortsbetalningar accepteras i de flesta butiker och hotell, medan bankomater accepterar de vanligaste korten.

Allmänna helgdagar 2024 :

Nyårsdagen: 1 januari
Trettondagsafton: 6 januari
Nationaldagen: 25 mars
Långfredagen: 3 maj
Påsk: 5-6 maj
Pingst: 23 juni
Kristi himmelsfärdsdag: 15 augusti
”Säg nej-dagen”: 28 oktober
Jul: 25-26 december

Vädret i
Maleme
Jan Feb Mar Apr Maj Jun
15°c 16°c 17°c 20°c 24°c 27°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
29°c 29°c 26°c 23°c 20°c 17°c


Denna text har skrivits gemensamt av Fredrik Kinnunen och Kirsi Baran. Båda har arbetat för Mixx Travel sedan 2020.