• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150

 

På Turkiets västkust – där Medelhavet möter Egeiska havet – ligger den mysiga semesterorten Marmaris. Med sin kilometerlånga, barnvänliga strand, det livliga basarområdet och den charmiga småbåtshamnen har staden varit ett välkänt och älskat resmål i många år – och det kan vi mycket väl förstå. 

 

Marmaris kallas också för "Yeşil Marmaris" (Gröna Marmaris) och det är inte så konstigt. Staden är omgiven av tallklädda berg och överallt ser man fruktträd och exotiska blommor. 

 

Marmaris var från början en liten fiskeby och än idag spelar hamnen fortfarande en stor roll i vardagen. Här ligger de vackra träbåtarna på rad, redo att segla ut på upplevelser till havs. På en klippa bakom hamnen ligger slottet som idag är utformat som museum och hit går man till fots längs små slingrande gator. 

 

Även på kvällen är hamnen en populär mötesplats och de många restaurangerna och kaféerna lockar med utsökta måltider. Bakom hamnen ligger bargatan där det finns gott om möjligheter att dansa till den ljusa morgonen. 

 

Den långa strandpromenaden leder hela vägen till grannstaden Içmeler. Här står hotell, restauranger, kaféer och barer på rad och en promenad hit är ett måste när du besöker Marmaris. 

 

Içmeler ligger ca. 7 km från Marmaris, och här finns områdets bästa strand. Tempot är lägre här, men du hittar ändå ett bra utbud av butiker, bra restauranger, mysiga caféer och små barer. Skulle lusten att besöka Marmaris uppstå, hoppar du bara på en dolmuş (minibuss). Många väljer också att strosa längs den vackra strandpromenaden längs havet. 

 

Stränder 

 

Marmaris strand sträcker sig ca. 9 km från centrum till Icmeler. Här finns vanligtvis inga underströmmar och höga vågor, och vattnet blir djupt relativt långsamt. Bredden på stranden varierar och består av sand och småsten. Varje år läggs ny sand till stranden, och den kan därför ändra utseende från år till år. Hitta den plats du tycker bäst om och var medveten om att du måste betala för att använda solstolar och parasoll. 

 

Sandstranden i Içmeler är bred och långgrund och är idealisk för familjer med små barn som vill tillbringa hela dagen på stranden. Om du bor i Marmaris kan du ta en dolmuş eller en taxibåt till Içmeler. 

 

Iztuzu-stranden, även känd som "Turtle Beach" (Sköldpaddsstranden) ligger söder om Marmaris, ca. 6 km från Dalyan. Den 5 km långa sandstranden är en av de vackraste stränderna i Turkiet. Stranden är också ett reservat för havssköldpaddor, och det är därför endast tillåtet att vistas på de markerade områdena. Resan till Dalyan sker med buss eller båt, och själva båtturen är en upplevelse i sig. 

Du kan läsa ännu mer om stränder i Marmarisområdet här  


Fakta om Marmaris 

 

Flygtid: Beräknad flygtid från Sverige är 3 timmar och 25 min. 

 

Transfer: Från Dalaman flygplats till Marmaris centrum är det ca. 110 km. Transfer sker med Mixx Travels personal eller med vår lokala agent. Det kan vara så att det inte finns någon guide på bussen. I sådana fall lämnas information till gästerna på flygplatsen, strax innan bussen går till destinationen. 

 

Pass och visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Turkiet. 

 

Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme (sommartidSvensktid + 2 timmar (vintertid)  

 

Telefon: Ring +90 följt av det turkiska telefonnumret. Om du vill ringa till Sverige från Turkiet slår du 0046 följt av telefonnumret. 

 

Vaccination: Det finns inga kända krav för vaccination. Rådgör med en läkare eller vaccinationsmottagning. 

 

Invånare: Marmaris har cirka 31 500 invånare. 

 

Restaurangpriser: Genomsnittspriset för en två-rätters middag är ca. 180 SEK per person. En öl kostar ca. 30 SEK. 

 

Övriga priser:  I butik: 1 liter vatten ca 5 :-, burkläsk inhemsk (33 cl) ca 7 :-, limpa vitt lantbröd ca 5:-, Chips 200g ca 12:- 

 

Stränder: Sand- och grusstränder, vissa ställen med småsten. 

 

Shopping: Du kan med fördel köpa lokala hantverk samt lokal honung, guld och lädervaror. Varje torsdag är det marknad i Marmaris. Här kan du köpa allt från frukt och grönsaker till souvenirer. På onsdag är det marknad i Içmeler. Netsel Marina har ett bra utbud av exklusiva butiker. 

  

Nattliv: Marmaris har ett stort och varierat utbud av restauranger, caféer, barer och nattklubbar. 

  

Aktiviteter: Vandring, vattensporter, dykning mm. 

  

Pengar: Den lokala valutan heter turkiska lira (TRY). Du kan betala med Visakort och Mastercard på de flesta ställen, samt ta ut kontanter från uttagsautomater (ATM) för en avgift.

 

Om du vill ta med kontanter hemifrån måste vi uppmärksamma att det på de flesta ställen inte går att växla svenska kronor och vi rekommenderar därför att du tar med euro som kan växlas på posten (PTT) eller på växlingskontoren.


Ramadan & Helgdagar 2022  


Nyårsdagen: 1 Januari 

Barnens dag: 23 April 

Arbetarnas dag: Maj 

Atatürks minnesdag och ungdommens idrottsdag: 19 maj 

Segerns dag: 30 Augusti 

Republikens dag: 29 Oktober. 

 

Den 2 april börjar den muslimska fastemånaden Ramadan. Under denna period kommer offentliga kontor och banker att ha begränsade öppettider.  Slutet på Ramadan, Seker Bayram (sockerfesten) markeras med 3 helgdagar: 2 maj - 4 maj. Kurban Bayram (Offerfesten): 9 juli - 12 juli. 

Vädret:


Jan Feb Mar Apr Maj Jun
16°c 14°c 16°c 21°c 25°c 28°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
30°c 33°c 30°c 26°c 22°c 18°c