• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 0201202811

Ca 70 km söder om Turkiets Medelhavskust ligger Cypern. Här kan du uppleva vacker natur, fantastiska stränder och ett behagligt klimat året runt.
 
Den turkiska delen av Cypern har sedan 1983 fungerat som en självständig stat. Det officiella namnet är "den turkiska republiken på norra Cypern", men staten erkänns formellt endast av Turkiet. Här bor ungefär 300,000 av Cyperns totala invånare på cirka 800.000. Huvudstaden är Nicosia - på turkiska Lefkosia - som idag är uppdelad i två: En grekisk del och en turkisk del.

Cypern har en lång och tumultartad historia och både romarna, bysantinerna, Kristna korsfarare och ottomanerna har satt sin prägel på ön. Än idag finns det fortfarande ett stort utbud av både kyrkor, kloster och moskéer. Överallt på ön möts du av lummiga trädgårdar och apelsin och citronlundar.
 
Den mysiga hamnstaden Kyrenia - Girne på turkiska - är definitivt värt ett besök. Hamnen är ett gammalt slott, som är byggd i både venetianska och bysantinsk stil. Här arrangeras en särskild avdelning för ett handelsfartyg som gick på grund ett par tusen år sedan. Fartyget hittades 1965 utanför Kyrenias kust av en fiskare och därefter har arkeologer återskapat så mycket av fartyget som möjligt. 

I utkanten av Kyrenia - på toppen av ett berg - ligger slottet St. Hilarion som ursprungligen byggdes som ett kloster, och som enligt uppgift inspirerade Walt Disney til hur Snövits slott skulle se ut i den tecknade filmen.

Bafra är en ny spännande destination på Cypern. Bafra ligger ungefär en timme österut från Girne. Här finner du fina stränder och massor av nya läckra hotell att välja mellan. Många av hotellen har imponerande faciliteter och erbjuder ofta rejält tilltagna Ultra All Inclusive-program.
 
Trots att norra Cypern för många har varit en populär destination för engelska, tyska och holländska turister, står ön fortfarande relativt orörd jämfört med de flesta andra turistmål. Det är fortfarande möjligt att hitta små, lokala samhällen. Gillar du att vandra, är norra Cypern ett bra val av destination. 

En annan trevlig aspekt av resan till Cypern är att man äter och dricker både gott och billigt här! Det cypriotiska köket är en härlig blanding av grekiska och turkiska rätter och smaker. Speciellt på Nordcypern får du mycket mat och dryck för pengarna. Det produceras vin på Cypern också.
 
Fakta om Nordcypern:

Flygtid: Beräknad flygtid från Köpenhamn/Göteborg/Stockholm till Istanbul är mellan 3 och 4 timmar. Från Istanbul till norra Cypern ca:1 timme 30 minuter. Om du flyger till Nordcypern via Antalya kommer du göra en kortare mellanlandning, men du behöver inte lämna kabinen utan flyger bara vidare med samma flygplan efter ungefär en halvtimme. Flygresan från Antalya till Ercan tar inte mer än 35 minuter.
Transfer: Från Ercan flygplatsen till det första hotellet i Kyrenia tar det ca 45 min och det första hotellet i Famagusta ca 40 min. Till Bafra från Ercan tar det ungefär en timme. Transfern sker med vår lokala agent. Det kan förekomma att det inte finns någon guide på bussen. I sådana fall tillhandahålls information till gästerna på flygplatsen strax innan bussen går mot destinationen.
Pass och visum: Svenska medborgare behöver inte visum till Turkiet eller Republiken Nordcypern. Dock måste passet ha en giltighet på minst 150 dagar (fem månader) efter inresa. 
Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme (sommartid) Svensk tid +2 timmar (vintertid)
Landskod: Slå +90 följt av telefonnummer. För att ringa till Sverige slå +46 följt av telefonnummer. 
Vaccination: Kontakta din läkare eller vaccinationsmottagning. 
Invånare: Norra Cypern har ungefär 300.000 invånare. Det bor omkring 55.000 i Kyrenia och ca 40.000 i Famagusta. 
Matpriser: Det genomsnittliga priset för en tvårätters middag går på ca 150 kr per person. En öl kostar ca 25 kr. 
Priserna i allmänhet: I butiken: 1 liter vatten 5: -, en burkläsk (33 cl) 6: -, vitt bröd ca 3: -, chips 200g ca. 15: -
 Stränder: Sand, sten och stenstränder. Vid Famagusta finns en av öns bästa stränder och det finns goda möjligheter för snorkling och dykning 
Läs vår guide "Var ligger Nordcyperns bästa stränder" här
Nattliv: Bra utbud av restauranger, barer och kaféer med god mat till bra priser i Kyrenia och Famagusta. I Kyrenia finns ett antal butiker med allt från mode till lokala hantverk. Vår stora guide till upplevelser, äventyr, mat och dryck och mycket annat på Nordcypern här
Aktiviteter: vandring, vattensporter, dykning etc. Många större hotell har sina egen kasino. Dessa besöks mycket av turkiska turister. 
Pengar: Kortbetalning accepteras i begränsad omfattning. Bankomater accepterar de flesta kort. Växla endast kontanter på banken eller på auktoriserade växlingskontor. 
Trafik: Det är vänstertrafik på hela Cypern. På Nordcypern är trafiken ganska gles utanför städerna.
Ramadan & Helgdagar 2020: Nyårsdagen den 1:a Januari. Barnens dag den 23:e April. Arbetarnas dag den 1:a Maj. 23:e April börjar den muslimska heliga fastemånaden ramadan. Under denna period kan affärer hålla stängt och du kan uppleva att servicenivån är lägre än normalt. Avslutningen av ramadan består av 3 helgdagar (sockerhögtiden) 24 - 26 Maj. Den 19:e Maj är det Atatürks minnesdag och ungdommens idrottsdag. Kurban Bayram (offerfesten) 31:a Juli - 3:e Augusti. Segerns dag den 30:e Augusti. Republikens dag den 29:e Oktober.
 
Observera att vi inte erbjuder skandinavisk guideservice på denna destination. Vår lokala samarbetspartner TOURPLUS kommer vara tillgängliga vid ankomsten och finnas kontaktbara på följande telefonnummer: Tlf +90 533 870 8423, +90 533 870 8426, +90 533870 8429

 Vädret
Jan Feb Mar Apr Maj Jun
16°c 14°c 16°c 21°c 25°c 28°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
30°c 33°c 30°c 26°c 22°c 18°c