• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150

Rethymnon, som ligger på ön Kretas norra kust, är en av Kretas äldsta städer. Dess historiska centrum har sett olika epoker och är sammanlänkat med kilometerlånga sandstränder, vilket gör den attraktiv för både strandälskare och historieintresserade turister. Kvalitetsrestauranger och bra shopping gör Rethymnon till ett av de trevligaste resmålen på Kreta.

Stadens hjärta är den udde, som syns tydligt på kartan, där gamla stan ligger. Rethymnons gamla stad byggdes till stor del om under den venetianska ockupationen i början av 1600-talet, efter de ottomanska invasionerna och översvämningarna. Det venetianska arvet är starkt synligt i arkitekturen i gamla stan, och många av dess byggnader och monument byggdes under denna period.

Neratze-moskén är en av de mest intressanta sevärdheterna och minner om den ottomanska perioden efter det venetianska imperiet. Den byggdes ursprungligen som en kyrka i början av 1600-talet och omvandlades senare till en moské av ottomanerna. Moskén fungerade som en plats för bön för det muslimska samhället i flera århundraden. Neratze-moskén anses vara ett arkitektoniskt mästerverk och det venetianska och ottomanska inflytandet syns tydligt på utsidan. Moskéns interiör är dekorerad med vackra sniderier och ornament som speglar dess historia och religiösa betydelse i regionen. Idag fungerar Neratze-moskén som ett museum där besökare kan lära sig mer om regionens historia och kultur.

Ett annat besöksmål för den som vill lära sig mer om Kretas förflutna är Fortezza-fästningen. Den här fästningen byggdes av venetianarna på 1500-talet för att skydda staden från pirater. Fortezza är representativ för venetiansk arkitektur och var en gång i tiden en av de viktigaste försvarsstrukturerna på ön. Innanför fästningens murar finns flera historiska byggnader, bland annat kyrkor och arkeologiska fyndplatser. Fortezza erbjuder en spektakulär utsikt över det omgivande landskapet och är en utmärkt plats för att utforska Kretas förflutna.

Kyrkan Agia Irini är en viktig historisk och religiös byggnad. Denna vackra kyrka är tillägnad Saint Irini, som var skyddshelgon för Rethymnon-regionen. Kyrkan började byggas under det venetianska riket, men färdigställdes först under den ottomanska perioden. Denna unika kombination av västerländsk och österländsk arkitektur gör Agia Irinis kyrka särskilt intressant.

Rethymnons gamla stad är en idealisk plats för en dagspromenad. De charmiga gränderna, de färgglada byggnaderna och de varierande butikerna lockar till upptäcktsfärder. I de smala gränderna hittar du också traditionella kaféer och restauranger där du kan njuta av en frappe, ett grekiskt iskaffe. Frappe är särskilt populärt under sommarvärmen och erbjuder ett uppfriskande alternativ till traditionellt varmt kaffe.

För hela familjen är det "Cretaquarium Thalassocosmos", Kretas akvarium, som gäller. Akvariet ligger ca 13 km från staden Rethymnon, nära vägen till Heraklion. Akvariet är ett av de största i Medelhavsområdet och visar upp en mängd olika marina djur som lever i Medelhavet. Akvariet har mer än 60 bassänger där du kan se en mängd olika fiskar, marina djur och växter.


Stränder i Rethymnon


Rethymnons stadsstrand är en av de mest populära och livliga stränderna i området och erbjuder många olika möjligheter till solbad, simning och avkoppling. Den ca 12 km långa sandstranden sträcker sig både öster och väster om stadskärnan. Stranden är uppdelad i flera områden, varav några är organiserade i strandområden med solstolar och parasoller att hyra, och några mer öppna områden där du kan breda ut din egen handduk och njuta av en solig dag. Stranden är barnvänlig med mjuk och skön sand. Det finns också flera strandbarer och kaféer där du kan njuta av svalkande drycker och snacks medan du njuter av solen. Det finns också många restauranger och butiker längs strandpromenaden, så en dag på stadens strand kan bjuda på mycket mer än bara sol och bad.

Shopping i Rethymnon


Rethymnon erbjuder ett brett utbud av shoppingmöjligheter, och stadens gamla stadskärna är ett särskilt populärt shoppingområde. Här kan du hitta lokalt hantverk, souvenirer, kläder, smycken och mycket mer. För den som är ute efter det allra nödvändigaste har Rethymnon ett antal marknader och varuhus, t.ex. Lidl, Carrefour och My Market, som erbjuder ett brett sortiment till rimliga priser.

Restauranger och underhållning


Rethymnon har restauranger för alla smaker. I gamla stan ligger den traditionella Avli, som serverar lokal mat av hög kvalitet med en modern twist, eller Pagona's Place, en familjeägd restaurang som erbjuder utsökt grekisk mat och vänlig service.

Rethymnon har många barer och klubbar där du kan njuta av livemusik och ett roligt nattliv. Barer och klubbar finns framför allt i centrum och på strandpromenaden. När du utforskar Rethymnos nattliv är dessa ett bra ställe att börja på : Piccadilly Cocktail Bar i gamla stan erbjuder ett brett utbud av läckra cocktails. Atmosfären är mysig och avslappnad.

Veneto Cocktail Bar ligger bredvid fästningen Fortezza och erbjuder en fantastisk utsikt över staden. Baren erbjuder ett brett urval av cocktails och viner. Baja Beach Club ligger vid strandpromenaden och erbjuder en avslappnad strandatmosfär och bra musik.

Information om Rethymnon:

Beräknad flygtid från t.ex. Arlanda: Lite över 4 timmar
Transfer: Från Chania flygplats tar det lite över en timme att köra till Rethymnon (63 km).
Tidsskillnad: 0 timme
Telefonsamtal: Slå +30 och grekiskt telefonnummer. Om du vill ringa till Sverige, slå +46 och telefonnumret. En eventuell första nolla i numret skall utelämnas.
Vaccinationer: Inga vaccinationer krävs. Kontakta din läkare om du är osäker.
Befolkning: Staden Chania har cirka 150 000 invånare. På sommaren, inklusive turister, har Kreta upp till 1 miljon människor.
Genomsnittspriset för en tvårätters middag är ca 23 euro per person. En öl kostar cirka 3,5 euro och cigaretter cirka 5 euro.
Stränder: De flesta hotell har egna stränder.
Nattliv: Diskotek, klubbar och barer i de största semesterbyarna.
Aktiviteter: Strandaktiviteter, vattensporter, dykning, snorkling, tennis, fotboll, vandring.
Valuta: Kretas valuta är euro. Kreditkortsbetalningar accepteras i de flesta butiker och hotell, medan bankomater accepterar de vanligaste korten.

Allmänna helgdagar 2024 :

Nyårsdagen: 1 januari
Trettondagsafton: 6 januari
Nationaldagen: 25 mars
Långfredagen: 3 maj
Påsk: 5-6 maj
Pingst: 23 juni
Kristi himmelsfärdsdag: 15 augusti
”Säg nej-dagen”: 28 oktober
Jul: 25-26 december

Vädret i Rethymnon

Jan Feb Mar Apr Maj Jun
15°c 16°c 17°c 20°c 24°c 27°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
29°c 29°c 26°c 23°c 20°c 17°c


Denna text har skrivits gemensamt av Fredrik Kinnunen och Kirsi Baran. Båda har arbetat för Mixx Travel sedan 2020.