• Min Resa
  • Vi ringer upp dig
    Namn Efternamn
    Telefon nummer
    E-mail
    Call Date
    När önskar ni bli uppringd?
    Send_Callback
  • 040235150

Det grekiska köket är influerat av Italien, Turkiet, Balkan och andra länder. Traditionella ingredienser som vete, grönsaker, olivolja och vin har stått i centrum för det antika grekiska köket. Färska ingredienser som tomater, paprika, zucchini, gurka, aubergine och lök, samt örter som oregano, timjan, rosmarin, mynta och persilja är fortfarande framträdande i det grekiska köket. Fisk och andra skaldjur utgör en stor del av kosten, men även lamm, fläsk, kyckling och nötkött används.

Honung används i söta desserter och filodeg används i nästan alla bakverk, inklusive spenatpajer och andra läckra pajer som bakas i ugnen. Bland de grekiska ostarna är fetaost, gjord på får- eller getmjölk och konserverad i saltlake, särskilt populär runt om i världen. Ingredienserna är färska och av hög kvalitet, och presentationen av maten är enkel och okomplicerad.



En god grekisk frukost



Den grekiska frukosten är en lätt och hälsosam start på dagen, ofta med färska och lokala råvaror. Precis som i Sverige är kaffe en viktig del av den grekiska frukosten, som ofta serveras med starkt grekiskt kaffe gjort på finmalda kaffebönor. Yoghurt är en annan viktig del av frukosten, ofta sötad med honung och serverad med nötter eller frukt. Färskt bröd är också en självklarhet på bordet, och det spiralformade bröd som du köper på bageriet är särskilt populärt. Brödet kan ringlas över med olivolja eller smaksättas med honung eller ost.


Frukosten kompletteras med färska grönsaker som tomater, gurka och paprika, serverade i sallader eller skivade. Oliver och fetaost är också populära val som kan avnjutas för sig själva eller med bröd. För en mer mättande frukost är omelett (strapatsada) ett gott alternativ. Den kan innehålla tomat, lök, fetaost eller andra lokala ostar.


Lunch i Grekland - vad serveras typiskt?



Vid lunchtid är det en bra idé att äta en lätt soppa! Avgolemono är en kycklingsoppa som är känd för sin friska smak och krämiga konsistens. Den görs på kycklingbuljong, citronsaft, ägg och ris eller bulgur. Denna läckra soppa serveras vanligtvis varm och avslutas med färska örter som dill eller persilja. Avgolemono är en populär förrätt eller huvudrätt, särskilt på kalla dagar eller helgdagar.


Psarosoupa, en traditionell grekisk fisksoppa, är känd för sin friska smak och näringsrika konsistens. Den görs på färsk fisk som torsk, atlantlax eller vit fisk och är rik på grönsaker och kryddor. Psarosoupa kryddas med citronsaft, olivolja, vitlök, persilja och andra örter för att ge den en frisk och aromatisk smak. Soppan serveras vanligtvis varm och avslutas med ett stänk svartpeppar eller rödpeppar. Det är en populär måltid i grekiska hem och restauranger och är ett utsökt alternativ för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.


Kall tomatsoppa, gazpacho, är ett utmärkt val för en god lunch. Den görs på färska tomater, gurka, paprika, lök, olivolja och vinäger och serveras med örter och kryddor. Ät ett gott bröd till.


Aptitretare - de små smårätterna - grekiska aptitretare



Om du vill njuta av din måltid länge rekommenderar vi att du börjar med läckra och varierade aptitretare (mezedes), som kan beställas i flera olika smaker för hela bordet och som också kan serveras som en måltid i sig.


Här är några traditionella grekiska aptitretare:


Tzatziki är en tjock yoghurtsås med gurka, vitlök, olivolja och örter som mynta och/eller dill. Tzatziki är lätt att tillaga i det egna köket.
Mjuk fetaost tillverkas av fårmjölk och serveras vanligtvis med oliver.
Dolmades är läckra rullar inlindade i vinblad, vanligtvis fyllda med ris, örter och ibland köttfärs. De serveras vanligtvis med citronklyftor.
På meze-bordet finns ofta mörka Kalamata-oliver, antingen som de är eller som en del av andra aptitretare.
Lite mer avancerade aptitretare för de mer hungriga inkluderar spanakopita, keftedes och octapodi.
Spinakopita är gjord av filodeg och fylld med spenat, lök, örter och fetaost.
Keftedes, en grekisk köttbulle, kryddas med örter och steks tills den är gyllenbrun. Servera med tzatziki eller tomatsås.
Octapodi, krillstekt eller friterad bläckfisk, smaksatt med olivolja, örter och citronsaft.

Middag på grekiska


Middagen är dagens höjdpunkt och brukar avnjutas av hela familjen. Känner du redan till dessa populära rätter?

Moussaka består av lager av aubergine, potatis, köttfärs (vanligtvis lamm eller nötkött), tomatsås och bechamelsås. Moussaka serveras ofta med ost och bakas i ugnen tills ytan är gyllenbrun och maten är genomstekt.
Souvlaki, en favorit för sommarkvällar, är en grillad kötträtt där marinerade köttbitar (vanligtvis lamm eller kyckling) placeras på ett spett och grillas över öppen eld. Den serveras ofta med pitabröd och du kan lägga till olika såser och grönsaker efter smak.
Gyros görs av grillat kött (vanligtvis fläsk, kyckling eller lamm) och serveras vanligtvis med pitabröd. Köttet skivas i tunna skivor och grillas på en rund kebabgrill. Gyros smaksätts vanligtvis med olivolja, citronsaft, vitlök, oregano och andra kryddor. Gyros serveras med tomater, lök, sallad och tzatziki.
Kleftiko är en favorit bland lammälskare. Den tillagas av fårkött, potatis, lök, tomater, vitlök och olika kryddor. Köttet tillagas långsamt i ugnen tills det är mjukt och saftigt och serveras med t.ex. en vitlökssmakande yoghurtsås och sallad.


Grekiska desserter



En god middag kröns med en god dessert. Här är några förslag för den sötsugne:

Baklava består av tunna lager filodeg, en nötblandning och honung, och är ofta smaksatt med kanel och kryddnejlika.
De saftiga loukoumaderna är friterade degbollar som doppas i honung och strösslas med malda nötter eller kanel.
Galaktoboureko - en söt bakelse gjord av filodeg fylld med vaniljfyllning och doppad i sirap.
Rizogalo - grekisk rispudding smaksatt med honung och kanel. Rizogalo görs på mjölk, ris och socker och serveras kall.


Drycker - vad häller man i glaset i Grekland?



Grekerna är stora kaffeälskare och grekiskt kaffe är mer än bara en dryck, det är en del av den grekiska kulturen och traditionen. Med de här instruktionerna kan du själv göra grekiskt kaffe:

Mät upp önskad mängd vatten i en kaffekanna. Vanligtvis är förhållandet ungefär en del vatten till en del kaffe. Den genomsnittliga mängden socker i en kanna är ungefär en kopp vatten till en kopp kaffe. Tillsätt socker efter smak. Värm vattnet och sockret (får inte koka). När vattnet nästan kokar tillsätter du det finmalda kaffet och rör om tills kaffet är jämnt blandat i vattnet. Låt kaffet sjuda på svag värme i några minuter tills skum börjar bildas på kastrullens yta. Servera gärna ur små turkiska kaffekoppar och njut.

Grekiskt iskaffe, populärt i sommarvärmen, görs genom att hälla en kopp nybryggt starkt kaffe, isbitar och mjölk efter smak i en mixer och mixa i ca 10 sekunder. Om du känner för en starkare dryck kan du prova ouzo. Ouzo är Greklands nationaldryck och ett populärt val bland både lokalbefolkning och turister. Ouzo görs på druvvin och kryddas med en mängd olika örter och kryddor som anis, kummin, fänkål och kanel. Ouzo avnjuts vanligtvis som en aperitif före en måltid. Den serveras med isbitar eller späds ut med vatten, vilket gör den grumlig och minskar dess höga alkoholhalt.

Andra populära alkoholhaltiga drycker är retsina och metaxa. Retsina är ett vitt vin med karaktäristisk bärnstenssmak från barrträd som ofta avnjuts till fisk och skaldjur.

Den söta och aromatiska metaxa är en grekisk brandy som görs på druvmust och blandas med ört- och kryddextrakt.

Även om öl inte är lika populärt i Grekland som vin eller andra alkoholhaltiga drycker, kan du hitta några lokala ölmärken och ölkulturen växer. De flesta greklandsresenärer känner till Mythos-ölet, ett av de mest kända grekiska ölen. Mythos är en ljus lager och finns på många restauranger och barer runt om i landet. Fix Hellas är ett annat välkänt grekiskt ölmärke, som också är en ljus lager och ett populärt val för många ölälskare i Grekland.

Både barn och vuxna kommer säkert att gilla limonádá - en grekisk citronsaft som sötas med socker och blandas med vatten. Det är en uppfriskande dryck som ofta avnjuts under varma sommardagar.

Bon appétit! Καλή όρεξη (Kalí órexi)!