• Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback
 • 040235150

 

Bodrum kallas också Turkiets St. Tropez, och anses av många vara en av de vackraste städerna i Turkiet. Det är därför inte konstigt att Bodrum också är många välställda turkars favoritsemesterort. De låga vitkalkade, bougainvillea-klädda husen, de smala gatorna och gränderna och den gästvänliga atmosfären påminner mest av allt om en liten, grekisk ö och det är kanske inte så konstigt heller: vid klart väder ser man tydligt den grekiska ön Kos , som ligger endast 20 km bort. 

 

Bodrum hette tidigare Halikarnassos, och har ett turbulent och spännande förflutet. Staden har varit under persiskt, egyptiskt och grekiskt styre tills den 1522 blev en del av det osmanska riket. Ett av den antika världens 7 underverk - det 45 m höga mausoleet - byggdes år 300 f.Kr. som ett gigantiskt gravmonument. Idag finns det väldigt lite kvar av mausoleet, men en del av byggstenarna återvanns när det imponerande St. Petersborg, som idag tornar stolt upp mitt i staden, byggdes av Johannesriddarna på 1500-talet. Man får inte missa ett besök på slottet, som idag bl.a. hyser ett undervattensmuseum, ett litet café och stadens kanske bästa vy. 

 

Trots sin popularitet har Bodrum lyckats behålla sin ursprungliga charm. Alla hus är vitkalkade eller byggda i natursten, och inget hus är högre än 3 våningar, en regel som tas på största allvar. Centrum av staden är den långa gågatan "Cumhurriet Caddesi" (Republic Street), som slingrar sig genom centrum. Här hittar du en härlig blandning av souvenirbutiker, hantverksbutiker, restauranger och små gallerier och när mörkret faller förvandlas en del av gatan till en enda stor bargata. Många tycker att Bodrum har Turkiets bästa nattliv och oavsett om du gillar små mysiga barer med livemusik eller exklusiva nattklubbar så finns det i Bodrum. 

 

Stränder 

Bodrums centrum har inte direkt någon bra strand. Å andra sidan finns det en uppsjö av större eller mindre stränder på Bodrumhalvön. Från hamnen i Bodrum kan du segla till den lilla Bardakçi-stranden – resan tar ca. 10 minuter. Stranden i Gümbet ligger ca. 3 km från Bodrum. Här är det liv och glada dagar med massor av vattensportaktiviteter. I Bitez når fruktodlingarna nästan ända ner till vattnet, och tempot är långsammare. Yahşi och Baĝla är också populära stränder. Varje dag finns möjlighet till båtturer, och flera båtar har ett stopp vid en strand på turen. Vi har gjort en stor guide till Bodrums stränder. Den hittar du här.

 

Fakta om Bodrum 

 

Flygtid: Beräknad flygtid från Sverige är 3 timmar och 15 min. 

 

Transfer: Från Milas flygplats till Bodrums centrum är det ca. 35 km. Transfer sker med Mixx Travels personal eller med vår lokala agent. Det kan vara så att det inte finns någon guide på bussen. I sådana fall lämnas information till gästerna på flygplatsen, strax innan bussen går till destinationen. 

 

Pass och visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Turkiet. 

 

Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme (sommartidSvensktid + 2 timmar (vintertid) 

 

Telefon: Ring +90 följt av det turkiska telefonnumret. Om du vill ringa till Sverige från Turkiet slår du 0046 följt av telefonnumret. 

 

Vaccination: Det finns inga kända krav för vaccination. Rådgör med en läkare eller vaccinationsmottagning. 

 

Invånare: Bodrum har cirka 40 000 invånare. 

 

Restaurangpriser: Genomsnittspriset för en två-rätters middag är ca. 180 SEK per person. En öl kostar ca. 30 SEK. 

 

Övriga priser: I butik: 1 liter vatten ca 5 :-, burkläsk inhemsk (33 cl) ca 7 :-, limpa vitt lantbröd ca 5:-, Chips 200g ca 12:- 

 

Stränder: Sand- och grusstränder, vissa ställen med småsten. 

 

Shopping: Du kan köpa lokalt hantverk, natursvampar, guld och lädervaror. Exklusiva märkesvaror kan köpas i marinan. Två dagar i veckan är det marknad i Bodrum: tisdag (kläder etc.) och fredag ​​(frukt och grönsaker). 

  

Nattliv: Bodrum har ett stort och varierat utbud av barer, caféer, nattklubbar och ett av världens största utomhusdiskotek "Halikarnas". 

  

Aktiviteter: Vandring, vattensporter, dykning etc. Ta en dagsutflykt till den grekiska ön Kos och utforska de många små städerna på Bodrumhalvön. 

  

Pengar: Den lokala valutan heter turkiska lira (TRY). Du kan betala med Visakort och Mastercard på de flesta ställen, samt ta ut kontanter från uttagsautomater (ATM) för en avgift.

 

Om du vill ta med kontanter hemifrån måste vi uppmärksamma att det på de flesta ställen inte går att växla svenska kronor och vi rekommenderar därför att du tar med euro som kan växlas på posten (PTT) eller på växlingskontoren.

 

Ramadan & Helgdagar 2022  


Nyårsdagen: 1 Januari 

Barnens dag: 23 April 

Arbetarnas dag: 1 Maj 

Atatürks minnesdag och ungdommens idrottsdag: 19 maj 

Segerns dag: 30 Augusti 

Republikens dag: 29 Oktober. 

 

Den 2 april börjar den muslimska fastemånaden Ramadan. Under denna period kommer offentliga kontor och banker att ha begränsade öppettider. Slutet på Ramadan, Seker Bayram (sockerfesten) markeras med 3 helgdagar: 2 maj - 4 maj. Kurban Bayram (Offerfesten): 9 juli - 12 juli. 

Vädret:


Jan Feb Mar Apr Maj Jun
16°c 14°c 16°c 21°c 25°c 28°c
Jul Aug Sep Okt Nov Dec
30°c 33°c 30°c 26°c 22°c 18°c